fbpx
Chriztian Wennersten, Växjö

En skäggig gentleman med ordets gåva.

Chriztian Wennersten är 37 år och bor i Växjö, men är född i Stockholm. Att han blev smålänning kom sig av att hans mamma drömde om ett stort hus på landet när han var barn. Idag bor han i en lägenhet i Växjö, trivs bra, men har ändå en dröm om att en dag flytta tillbaka till huvudstaden.

Chriztian föddes med ryggmärgsbråck och har suttit i rullstol i hela sitt liv. Hans största intressen är kompisar, film, tv-spel och musik.

–Jag är hårdrockare i hjärtat, men lyssnar på all musik, bara den har själ säger Chriztian.

–Jag har försökt lära mig att spela gitarr, men det har gått sådär. Jag kan introt till ”Smoke on the water” och en halvkass ”Nothing else matters”, men där tar det stopp.

Född till att skriva
Istället är det ord och skrivande som upptar det mesta av Chriztians tid.

–Att skriva var det enda jag var bra på i skolan och mina lärare uppmuntrade mitt skrivande. På den vägen är det. Jag har givit ut två böcker med dikter och blandade texter och nu är en tredje diktsamling på väg ut.

Men dikter är inte det enda Chriztian skriver. Häromåret erbjöd han sina tjänster till Musikhjälpen.

–Jag skrev tal, dikter och andra texter åt folk och pengarna som kom in gick till Musikhjälpen. Det var ett roligt sätt att vara med och bidra på.

Skägget förbrödrar
Rätt så nyligen gick Chriztian med i – en skäggklubb!

–Vi heter Bearded Villains och tanken med klubben är att både lyfta fram skägget som attribut och mannen bakom det. Syftet är att försöka vara gentlemen i ett samhälle där många män inte är så himla gentlemannamässiga. Vi sysslar mycket med välgörenhet. Till exempel anordnar vi skäggtävlingar och liknande och intäkterna därifrån går till välgörande ändamål. Man måste givetvis ha skägg för att vara medlem och vid inträdet måste skägget vara minst fyra cm långt. Man börjar som Villain Hopeful, sen avancerar man till Chapter Hopeful innan man slutligen blir fullvärdig medlem i Bearded Villains Swedish Chapter.

Bearded Villains har några hundra medlemmar i i Sverige, varav några finns i Växjö.

–När vi ses så är det oftast i samband med ett event, det kan vara en insamling till en hjälporganisation eller så samlas vi kring något offentligt arrangemang, Musikhjälpen till exempel. Men vi deltar också i Prideparader eller pärlar pärlor med Barncancerfonden. Vi försöker på olika sätt att dra vårt strå till stacken för att göra världen till en bättre plats att leva i.

Utöver det anordnas det så kallade ”Meets”, så som Gothenbeard i Sverige och BEARDsterdam i Amsterdam. Det är Europas största skäggträff som anordnas av klubbens holländska avdelning.

–Men givetvis är det ju inte alltid så stort och maffigt. Ibland ses vi hemma i all enkelhet hos en medlem på en grillkväll eller tar ett par öl på krogen i goda bröders lag. Vi finns och syns även i diverse sociala medier samt har en personlig chat för klubben där vi dagligen hörs av.

Nya böcker på väg
Annars är det som sagt skrivandet som står i fokus för Chriztian. Och det är där som han har haft kontakt med Bidragsstiftelsen:

–Att ge ut böcker är kostsamt. Den första bekostade jag själv, men den andra fick jag hjälp med från Bidragsstiftelsen och den tredje som är på väg kommer också ut med bidrag från dem. Det är fantastiskt att man kan få den hjälpen, annars hade det inte gått.

–Det har blivit många poesiböcker för min del, vilket givetvis har givit mig oerhört mycket. Men utöver poesi skriver jag även, sporadiskt, på två kriminalthrillers. Den ena av dessa är den första boken som ska ingå i en trilogi.

–Jag skriver även på en slags självbiografi som ska belysa hur man kan leva och fungera om man lever med ohälsa. Jag skriver den som en slags dagbok för att visa hur snabbt man kan skifta ifrån att vara glad till att vara ledsen och sen glad igen.

–Jag skriver den i hopp om att den ska nå ut till människor som går igenom samma – eller liknande – känslor som jag, men som kanske inte har hittat ett fungerande verktyg för att själva berätta hur de mår. Dessa människor kanske i sin tur kan låta nära och kära läsa boken så att de får lite mer vetskap och förståelse i ämnet, så att de vet hur de på bästa sätt ska kunna agera.

Men: innan den kommer ut så blir det, som sagt, först en brutal och blodig mordhistoria, avslutar Chriztian med ett skratt.

Vill du också söka bidrag?

Bidragsstiftelsen delar ut bidrag till personer med nedsatt rörelseförmåga. Du kan få bidrag för en utbildning, en resa, ett hjälpmedel eller något annat som förenklar eller förbättrar ditt liv.