Chriztian Wennersten, Växjö

Nu ska tredje diktsamlingen publiceras

Poeten Chriztian Wennersten från Växjö är engagerad i sitt författarskap, rockmusiken och en välgörande gemenskap med andra som, liksom han själv, bär skägg. Snart ger Chriztian ut sin tredje diktsamling. Den publiceras med stöd från Bidragsstiftelsen.

Chriztian föddes med ryggmärgsbråck och har suttit i rullstol i hela sitt liv. Hans största intressen är kompisar, film, tv-spel och musik.

– Jag är hårdrockare i hjärtat, men lyssnar på all musik, bara den har själ. Jag kan introt till ”Smoke on the water” och en halvkass ”Nothing else matters” på gitarr. Där tar det stopp, säger Chriztian.

Född till att skriva
Istället är det ord och skrivande som upptar det mesta av hans tid.

– Skriva var det enda jag var bra på i skolan och mina lärare uppmuntrade mig. På den vägen är det. Jag har givit ut två böcker med dikter och blandade texter och nu är en tredje diktsamling på väg ut.

Dikter är inte det enda Chriztian skriver. För ett par år sedan erbjöd han sina tjänster till Musikhjälpen.

– Jag skrev tal, dikter och andra texter åt folk. Pengarna som kom in gick till Musikhjälpen. Det var ett roligt sätt att bidra på.

Tredje boken på väg
Det var författarskapet som ledde till kontakt med Bidragsstiftelsen.

– Att ge ut böcker är kostsamt. Den första bekostade jag själv, men den andra fick jag hjälp med från Bidragsstiftelsen och den tredje som är på väg kommer också ut med bidrag från dem. Det är fantastiskt att man kan få den hjälpen, annars hade det inte gått.

– Det har blivit många poesiböcker för min del, vilket givetvis har givit mig oerhört mycket. Men utöver poesi skriver jag även, sporadiskt, på två kriminalthrillers. Den ena av dessa är den första boken som ska ingå i en trilogi.

– Jag skriver även på en slags självbiografi som ska belysa hur man kan leva och fungera om man lever med ohälsa. Jag skriver den som en slags dagbok för att visa hur snabbt man kan skifta ifrån att vara glad till att vara ledsen och sen glad igen.

– Jag skriver den i hopp om att den ska nå ut till människor som går igenom samma – eller liknande – känslor som jag, men som kanske inte har hittat ett fungerande verktyg för att själva berätta hur de mår. Dessa människor kanske i sin tur kan låta nära och kära läsa boken så att de får lite mer vetskap och förståelse i ämnet, så att de vet hur de på bästa sätt ska kunna agera.

Skägget förbrödrar
Rätt så nyligen gick Chriztian med i speciell gemenskap. En skäggklubb!

– Vi heter Bearded Villains och tanken med klubben är att både lyfta fram skägget som attribut och mannen bakom det. Syftet är att försöka vara gentlemän i ett samhälle där många män inte är så himla gentlemannamässiga. Vi sysslar mycket med välgörenhet. Till exempel anordnar vi skäggtävlingar och liknande och intäkterna därifrån går till välgörande ändamål. Man måste givetvis ha skägg för att vara medlem och vid inträdet måste skägget vara minst fyra cm långt. Man börjar som Villain Hopeful, sen avancerar man till Chapter Hopeful innan man slutligen blir fullvärdig medlem i Bearded Villains Swedish Chapter.

Bearded Villains har några hundra medlemmar i i Sverige varav några finns i Växjö.

– När vi ses så är det oftast i samband med ett event, det kan vara en insamling till en hjälporganisation eller så samlas vi kring något offentligt arrangemang, Musikhjälpen till exempel. Men vi deltar också i Prideparader eller pärlar pärlor med Barncancerfonden. Vi försöker på olika sätt att dra vårt strå till stacken för att göra världen till en bättre plats att leva i.

Utöver det anordnas det så kallade Meets, så som Gothenbeard i Sverige och Beardsterdam i Amsterdam. Det är Europas största skäggträff som anordnas av klubbens holländska avdelning.

– Men givetvis är det ju inte alltid så stort och maffigt. Ibland ses vi hemma i all enkelhet hos en medlem på en grillkväll eller tar ett par öl på krogen i goda bröders lag. Vi finns och syns även i diverse sociala medier samt har en personlig chat för klubben där vi dagligen hörs av.

Chriztian Wennerstens diktsamling Ex Animo (2015) finns tillgänglig på nätbokhandeln Adlibris.

Vad vill du göra?

Bidragsstiftelsen beviljar varje år bidrag till personer med nedsatt rörelseförmåga. Du kan få bidrag till exempelvis en utbildning, en resa, en dator, ett idrottsredskap, ett hjälpmedel eller något annat som underlättar ditt liv eller tar dig närmare dina mål.