Stina Knutsson, Gislaved

”Jag kan göra precis vad jag vill”

Stina Knutsson är 25 år och bördig från Gislaved i Småland. Hon föddes med Downs Syndrom, och det står snabbt klart att Stina är en ovanligt aktiv tjej med många intressen och många järn i elden.

– Jag har två jobb. Dels jobbar jag på ett café på ett äldreboende här i närheten. Det är kul, jag får baka mycket. Dels jobbar jag på Team Sportia. Där gör jag allt möjligt, ibland står jag i kassan eller prismärker varor, men jag jobbar också med att plocka och städa i butiken. Jag trivs jättebra där!

På fritiden spelar hon fotboll, tränar på gym, sticker ut och springer eller tar en cykeltur. Blir det en hemmakväll framför tv:n lockar Let’s dance eller Gladiatorerna. Ett annat stort intresse för Stina är teater och skådespeleri. De senaste åren har Glada Hudik organiserat resor till Portugal, där man har ägnat en vecka åt teater, musik, dans och träning. Stina har varit där med sin familj varje gång. Det har varit fantastiska veckor, för hela familjen.

Nu har hon och familjen sökt bidrag från Bidragsstiftelsen för att kunna följa med även på nästa resa som går i september.

– Det är svårt att säga vad som är roligast. Allt är kul! Det är varmt och skönt, vi badar mycket i poolen och havet, man får träffa roliga människor! För mig är det den bästa veckan på hela året.

I framtiden vill Stina fortsätta att resa till Portugal, gärna i sällskap med pojkvännen. Hon vill också att han ska få en egen lägenhet i närheten så att de kan träffas oftare.

– Och så vill jag bli fotomodell. Och jobba med teater. Jag kan göra precis vad jag vill!

Fakta: Stina Knutsson bor i Småland och har därför kunnat söka bidrag ur en särskild fond, Bo Lagerqvists Stiftelse, som vänder sig till boende i Kronobergs län och har delvis andra kriterier för bidrag än Bidragsstiftelsens övriga fonder.

Vad vill du göra?

Bidragsstiftelsen beviljar varje år bidrag till personer med nedsatt rörelseförmåga. Du kan få bidrag till exempelvis en utbildning, en resa, en dator, ett idrottsredskap, ett hjälpmedel eller något annat som underlättar ditt liv eller tar dig närmare dina mål.