Hampus Carlzon, Bollebygd

Familjen som vidgar andras vyer

Carlzons från Bollebygd är en aktiv familj med sex barn. Minstingen Hampus behöver ibland hjälpmedel för att hänga med. Men det har aldrig stoppat det här gänget. Hampus och hans familj har till och med fått tävlingsledningen på ett av Sveriges största MTB-lopp att vidga sina vyer.

– Det började med att vi startade föreningen 7H ParaAlpint med några få medlemmar. Idag är vi över 300 medlemmar ända från Boden till Danmark med utbildade ledare och 20-talet biskis, säger Mathias Carlzon, pappan i familjen.

Biski [bi:ski:] är en stabil sits monterad mellan två skidor.

Det var samband med det engagemanget som Mathias hörde talas om Bidragsstiftelsen. Den informationen blev värdefull när Halmstad skulle bygga en wakeboardpark.

– Här behövdes både hiss och bryggor för att alla skulle kunna vara med. Jag tipsade om Bidragsstiftelsen. Ansökningarna beviljades, utrustningen levererades och klubben kunde köra igång.

Mathias och Hampus har utvecklat sittwakeboarden till en rullstolswakeboard för att kunna vara med i tävlingskategorin Mixed kids. Ryktet spreds till wakeboardparker i bland annat Bromölla, Tranås och Västerås. De ville också vara mer inkluderande i sin verksamhet.

– De här killarna och tjejerna får uppleva vattenstänk och vind i håret. Det är fantastiskt att se deras glädje.

Mathias Carlzons engagemang för aktiv livsstil och tips om Bidragsstiftelsen har kommit fler tillgodo. Lokala golfklubben skulle satsa på en golfbil för personer med nedsatt rörelseförmåga. Med deras metod skulle insamlingen till köpet ta flera år.

– Jag hjälpte till med klubbens ansökan och den beviljades. En stor fördel med ansökningarna till Bidragsstiftelsen är att de inte är så krångliga.

Förra året fick Hampus och Mathias ett bidrag till en specialbyggd cykel för att ta sig fram på svenska MTB-banor. Den har fjädringar, en liten hjälpmotor för uppförsbackar och en specialbyggd hållare för rullstol där bak. 

– Cykelvasan tog inte emot oss men det gjorde Västgötaloppet. Göteborgsgirot bjöd in oss särskilt efter att de sett att vi lyckades komma i mål med vårt ekipage. Nu har jag pratat med Cykelvasan igen och nästa år verkar det som vi är välkomna.

Vad vill du göra?

Bidragsstiftelsen beviljar varje år bidrag till personer med nedsatt rörelseförmåga. Du kan få bidrag till exempelvis en utbildning, en resa, en dator, ett idrottsredskap, ett hjälpmedel eller något annat som underlättar ditt liv eller tar dig närmare dina mål.