Magnus Keval, Stockholm

Han hittar rytmen i terapisadeln

Som före detta gitarrist och låtskrivare har Magnus Keval rytmen i blodet. Det får han nytta av nu när han prövar terapi till häst. Ett ekonomiskt stöd från Bidragsstiftelsen hjälper Magnus upp i sadeln.

Magnus Keval flyttade från de värmländska skogarna till Stockholm på 1980-talet. Han hade hört talas om Fryshuset via studieförbundet ABF. Där fick han anställning som kontorist och kunde samtidigt jobba med sin karriär som artist.

För ett par år sedan kom den konstanta tröttheten.

– Många trodde det var utmattning men det var något som inte stämde, säger Magnus.

Diagnosen Ataxi sätter sig på rörelseförmåga och tal. Magnus har provat många olika typer av terapier som näringsämnen, nackmassage och chi-gong.

En sjukgymnast på Bosön utanför Stockholm förslog ridterapi som alternativ.

– Jag har ridit förut. Det ska vara bra för mig. Hästen känner av min kropp på något sätt. Ridterapi används även för autistiska barn som behöver öva upp talförmågan.

Möjligheten att söka ekonomiskt stöd från Bidragsstiftelsen kom från sjukgymnasten.

– Jag visste inte tidigare att det gick att söka. Nu provar jag detta ett tag så får vi se hur det går. Min sjukgymnast är i alla fall välutbildad och ska kunna det här.

Ridterapin genomförs cirka en gång per vecka under ett par månader för att komplettera annan sjukgymnastik.

Vad vill du göra?

Bidragsstiftelsen beviljar varje år bidrag till personer med nedsatt rörelseförmåga. Du kan få bidrag till exempelvis en utbildning, en resa, en dator, ett idrottsredskap, ett hjälpmedel eller något annat som underlättar ditt liv eller tar dig närmare dina mål.