Christian Seidel, Malmö

”Jag tänker spela tills kroppen faller ihop”

Christian Seidel är 30 år och bor i Malmö. Hans passion i livet är rullstolsbasket, något han har ägnat sig åt i 20 år. Han är med landslaget och har även spelat på hög nivå under några år i USA. Idag spelar han i A-laget i Malmö Fifh, där han även coachar nybörjarlaget.

Christian föddes med ett funktionshinder, ryggmärgsbråck, som gjorde att han hamnade i rullstol i tioårsåldern.

-Det började i 7-8 årsåldern med att jag fick problem med nerver och leder. Saker och ting växte inte rätt. Det påverkade mitt liv såklart, jag fick sluta med fotbollen som jag hade hållit på med tidigare. Jag genomgick en operation, men den gick inte riktigt gick som läkarna ville. Slutsatsen blev att det var bättre för mig att sitta i rullstol, berättar Christian.
-Men jag hade ju alltid hållit på med idrott, så mamma tog med mig till Fifh, som är en förening för människor med funktionsnedsättning. Där fick jag testa på rullstolsbasket och det blev kärlek direkt.

Rivstart på basketkarriären

Christian kom dit en fredag. Redan dagen därpå körde han sin första riktiga träning. Christian tränade hårt. Redan som 13-åring kom han med i A-laget och var under sitt första år var han med om att vinna SM-guld.

-Jag var klart yngst i laget. Den näst yngsta var runt 20, berättar Christian.

Christian fortsatte på den inslagna vägen och kom med i landslaget, både i U22 och i seniorlandslaget.
-Med U22 var jag med om att vinna både EM-guld, silver, och brons. Och vi vann även VM-silver och brons. Det är fantastiskt att ha fått vara med om.

Med seniorlandslaget blev den bästa placeringen en fjärdeplats i senior-EM och en 12:e plats i Senior-VM.

Med basketen ut i världen
Basketen har tagit Christian ut i världen och öppnat möjligheten att studera på universitet i USA.

-På University of Wisconsin, Whitewater kunde jag både plugga och spela för skolans rullstolsbasketlag. I basketvärlden är det det bästa universitet man kan spela för. Där tog vi oss till final fem år i rad, och vann finalen två gånger.

Det blev fem år i USA innan han flyttade tillbaka hem till Malmö.

Vill bidra och ge tillbaka
Idag jobbar Christian som basketcoach, coachar nybörjarlaget och A-laget. Han är fortfarande med i landslaget som aktiv spelare, även om både träningar och matcher har legat nere under pandemin. Framtidsplanen ligger klar:

-Jag tänker fortsätta spela basket till kroppen faller ihop. Men jag vill också ge tillbaka, bidra utifrån min erfarenhet och hjälpa till där jag kan. Så småningom vill jag hitta ett jobb som jag gillar och där jag känner att jag kan bidra och göra skillnad.

Parasporten en dörröppnare
Från Bidragsstiftelsen har Christian fått bidrag till en ny basketrullstol.

-Basketrullstolar är jättedyra, utan en bra inkomst blir de orimligt dyra. Det känns fantastiskt att ha fått den här möjligheten säger Christian.
-För mig har Parasporten öppnat dörrar till fantastiska vägar som jag aldrig hade kunnat drömma om. Och det går, bara man jobbar för det, kämpar och tar sig igenom motgångarna. Det ger en skön känsla när man känner att man har gjort något, helt själv och av egen kraft. Det vill jag gärna förmedla till andra, avslutar Christian.


Vad vill du göra?

Bidragsstiftelsen beviljar varje år bidrag till personer med nedsatt rörelseförmåga. Du kan få bidrag till exempelvis en utbildning, en resa, en dator, ett idrottsredskap, ett hjälpmedel eller något annat som underlättar ditt liv eller tar dig närmare dina mål.