Yovanna och Cristian, Linköping

Rollator innebar helomvändning

Cristian är en 9-årig pojke som föddes i Venezuela med cerebral pares, spasticitet, muskelhypertoni, hypotoni och kognitiv fördröjning. Cristians mamma är lärare och terapeut och förberedde sig från hans födsel på den nya vändning livet skulle ta. Sedan 5 år bor hon i Linköping med sin familj. Här berättar hon om sin son.

För tre år sedan genomgick Cristian en operation i Venezuela för att kunna gå. Men han behövde även stöd av en rollator. Problemet var bara att den typ av rollator som han behövde inte säljs i Sverige, eftersom här finns ett ortopediskt monopol. Därför köptes rollatorn i Venezuela. Den var för liten och i dåligt skick. En för liten rollator kan ge allvarliga konsekvenser som höftförskjutning, senförkortning och den kan även leda till gångfel.

Att gå ut med Cristian innebar ingen större njutning, eftersom det var farligt att gå eller flytta honom eftersom stolen han fick i Sverige inte kunde transporteras i bilen. Det blev tungt för mig att bära utrustningen ensam.

Här i Sverige är min lön väldigt låg och det var omöjligt för mig att spara ihop pengar till en ny rollator åt Cristian. Men en vän berättade om Bidragsstiftelsen och hjälpte mig att fylla i formuläret. Vi berättade om Cristian och hans behov och skickade in ansökan. Vi fick vad vi bad om, vilket innebar en helomvändning i både Cristians och mitt liv.

Helt plötsligt ökade vår rörlighet och vi lyckades även komma i väg på en resa. Det var så härligt att se Cristian så lycklig Han var så glad att han kunde gå, och till och med gå ombord på en båt.

När han blev trött kunde han bara slå sig ned på sin rollator och vila – och jag kunde njuta och koppla av utan att känna oro eller stress. På bara två veckor förbättrades hans gång markant. Nu kan vi ta oss längre sträckor och han kan även gå på gräset.

Nu önskar han sig ha en cykel. Han ser alla barn cykla och naturligtvis drömmer han också om att kunna cykla. Men den cykel han behöver är speciell och väldigt dyr, kanske 100 000 kronor, pengar som jag omöjligt kan spara ihop till. Så vi kommer att försöka ansöka igen om ett par år.

Den rollator Cristian har nu kommer han att kunna använda under de närmaste åtta åren. Det är en sån enorm lättnad för mig som mamma och jag är så oerhört tacksam. Det är en välsignelse, och kommer alltid att vara, varje gång jag ser min son gå. Det är faktiskt ett mirakel.

Vad vill du göra?

Bidragsstiftelsen beviljar varje år bidrag till personer med nedsatt rörelseförmåga. Du kan få bidrag till exempelvis en utbildning, en resa, en dator, ett idrottsredskap, ett hjälpmedel eller något annat som underlättar ditt liv eller tar dig närmare dina mål.