Rebecka Carlsson, Jönköping

Hjälpmedel kan bli biljett till Paralympics

För Rebecka Carlsson från Jönköping är träningen och kärleken till idrotten en stor del livet. Hon tränar 5 dagar i veckan och är aktiv i inte mindre än tre sporter: tennis, badminton och rullstolscurling, där hon tillhör landslaget. Tennisen tog hon upp förra sommaren och har hunnit ordna med tävlingslicens men inte börjat tävla än. Badmintonen började hon med så sent som i vintras, men har redan blivit tillfrågad om att tävla. I båda sporterna anses hon ha potential att gå långt. Men just nu i Corona-tider ligger alla tävlingar på is.

För Rebecka Carlsson från Jönköping är träningen och kärleken till idrotten en stor del livet. Hon tränar 5 dagar i veckan och är aktiv i inte mindre än tre sporter: tennis, badminton och rullstolscurling, där hon tillhör landslaget.

Tennisen tog hon upp förra sommaren och har hunnit ordna med tävlingslicens men inte börjat tävla än. Badmintonen började hon med så sent som i vintras, men har redan blivit tillfrågad om att tävla. I båda sporterna anses hon ha potential att gå långt. Men just nu i Coronatider ligger alla tävlingar på is.

Medlem i Curlinglandslaget

Rebecka sitter i rullstol sedan tre år och har tränat curling i två. På den korta tiden har hon ändå lyckats ta en plats i landslaget.

– När de ringde och sa att jag hade blivit antagen till landslaget, alltså den känslan…!

Som aktiv inom tre sporter säger det sig självt att Rebecka lägger mycket tid på sitt idrottande.  

– Idrotten tar mycket energi, men den ger ännu mer tillbaks. Annars skulle jag ju inte hålla på. Men visst är det krävande, så när jag inte tränar så vilar jag mycket. Jag måste det för att orka med dagarna. Då blir det mycket tv, film och serier. Jag gillar svenska kriminalare så Wallander, Beck, Johan Falk m.m. kan jag i stort sett utantill. Jag kan slappna av bra till dem. Sen umgås jag såklart också gärna med familj och vänner.

Högt ställda mål

Även om Rebecka är relativt ny på både Curling och tennis är det ingen tvekan om vad hon vill. Och hon siktar högt.

– Drömmen är ju att komma med på Paralympics, såklart. Det är alla idrottares dröm. Men jag skulle gärna vilja delta både i sommar- och vinterparalympics, både curling och tennis. Jag är visserligen rätt ny på tennisen, men om man får drömma… Och viljan finns såklart, och den räcker rätt långt.

Tennisrullstol ger möjlighet att utvecklas

För att kunna utvecklas vidare inom tennisen har Rebecka nyligen fått pengar från Bidragsstiftelsen för att kunna skaffa sig en tennisrullstol.

– De här rullsstolarna är helt annorlunda från vanliga rullstolar. Som nybörjare kan man använda sin vanliga stol till att börja med. Men ska man fortsätta spela och satsa så behöver man en speciell tennisrullstol som är anpassad efter en själv, och sådana kostar en väldig massa pengar.

– Den här är utprovad och byggd precis efter mig, den kommer att hjälpa mig väldigt mycket i mitt tennisspelande. Och bidraget jag fick från Bidragsstiftelsen var absolut en förutsättning för att det skulle vara möjligt.

– Jag är så glad för den, träningen är mitt liv. I alla fall en mycket stor del av det.  

Vad vill du göra?

Bidragsstiftelsen beviljar varje år bidrag till personer med nedsatt rörelseförmåga. Du kan få bidrag till exempelvis en utbildning, en resa, en dator, ett idrottsredskap, ett hjälpmedel eller något annat som underlättar ditt liv eller tar dig närmare dina mål.