Marcus Kringberg, Stockholm

Frihet med fjädring på däck

Marcus Kringberg gillar att se film, träffa kompisar, spela teater, träna på gym, simträna och är som 24-åringar är mest. Vilket en blå ”Elite 2 plus” nu också bidrar till.

Till vardags jobbar Marcus Kringberg med administrativa uppgifter på ett energibolag.

– Jag trivs på jobbet och har bra arbetskamrater. Men min dröm är att bli systemtestare och leta efter buggar på webbsidor. Det finns YH-utbildningar som jag har sökt in på till hösten.

Marcus har en CP-skada vilket gör det svårt för honom att röra sig utan hjälpmedel. Därför stod en elmoppe att ha på landet högt på önskelistan. Sagt och gjort. Marcus ansökte hos Bidragsstiftelsen. Under mars 2021 kunde han hämta ut sin moppe.

Det blev en blå Elite 2 plus. Den är bra att köra i terräng tack vare bra fjädring och däck. Med den kan han susa fram i upp till 15 km/h.

– Vi har ett sommarställe norr om Stockholm och där är det perfekt för mig att ha elmoppen. Med den kan jag köra ner till bryggan, åka och köpa glass eller möta mina assistenter när de kommer med bussen.

Marcus tar ibland även cykelturer på landet. Han har en cykel som är specialanpassad för honom.

– Vi spelar mycket spel. Bland annat Fortuna som är en sorts kulspel där man tar upp kulor med en pinne och stöter till dem så att de fastnar i fack med olika poängantal. En slags gammaldags flipper kan man säga.

Marcus bor hemma i föräldrarnas lägenhet i Vasastans i Stockholm. Familjen består av mamma, pappa och syster. Han hjälper till i hushållet genom att städa, handla och laga mat.

– Mina favoriträtter är kycklinggryta, lasagne och pasta. Jag är grym på lasagne, faktiskt.

Marcus längtar inte så mycket efter egen lägenhet eftersom det är oroligt med assistanssituationen. Det är en trygghet att ha föräldrarna hos sig nattetid.

Vad vill du göra?

Bidragsstiftelsen beviljar varje år bidrag till personer med nedsatt rörelseförmåga. Du kan få bidrag till exempelvis en utbildning, en resa, en dator, ett idrottsredskap, ett hjälpmedel eller något annat som underlättar ditt liv eller tar dig närmare dina mål.