fbpx
Marcus Kringberg, Stockholm

”Elmoppen ger mig frihet!”

Marcus Kringberg är 24 år och bor i Vasastan. Han gillar att se film, träffa kompisar, spela teater, träna på gym, simträna och är som 24-åringar är mest. Familjen består av mamma, pappa och en syster som bor på Kungsholmen.

Marcus har en CP-skada vilket gör det svårt för honom att röra sig utan hjälpmedel. Därför stod en elmoppe att ha på landet högt på önskelistan. Marcus ansökte hos Bidragsstiftelsen och i mars kunde han hämta ut sin moppe. Det blev en blå Elite 2 plus. Den är bra att köra i terräng tack vare bra fjädring och däck. Med den kan han susa fram i upp till 15 km/h.

–Vi har ett sommarställe norr om Stockholm och där är det perfekt för mig att ha elmoppen. Med den kan jag köra ner till bryggan, åka och köpa glass eller möta mina assistenter när de kommer med bussen.

Andra saker Marcus gillar att göra på landet är att köra fyrhjuling, ta en tur med båten eller bara slappa på altanen.

–Dessutom har vi egen strand, så man kan bada väldigt lätt. Det är lyxigt!

Marcus tar ibland även cykelturer på landet. Han har en cykel som är specialanpassad för honom. –Vi spelar också mycket spel, bl. a Fortuna som är en sorts kulspel där man tar upp kulor med en pinne och stöter till dem så att de fastnar i fack med olika poängantal. En slags gammaldags flipper kan man säga.

Marcus bor hemma hos föräldrarna, i lägenhet. Han hjälper till i hushållet genom att städa, handla och laga mat.
–Mina favoriträtter är kycklinggryta, lasagne och pasta. Jag är grym på lasagne!

Marcus längtar inte så mycket efter egen lägenhet, eftersom det är lite oroligt med assistanssituationen just nu. Det är en trygghet att ha föräldrarna hos sig nattetid.  

Till vardags jobbar Marcus med administrativa uppgifter på ett energibolag.

–Jag trivs på jobbet och har bra arbetskamrater. Men min dröm är att bli systemtestare och leta efter buggar på webbsidor. Det finns YH-utbildningar och jag har sökt in till hösten. Jag hoppas på att komma in!

Vill du också söka bidrag?

Bidragsstiftelsen delar ut bidrag till personer med nedsatt rörelseförmåga. Du kan få bidrag för en utbildning, en resa, ett hjälpmedel eller något annat som förenklar eller förbättrar ditt liv.