
Medel från Bidragsstiftelsen gjorde det möjligt att nå ut till 120 vårdinrättningar i hela landet där barnen nu kan känna sig än mer sedda och värdefulla.
Bilden: Anna Lorfalk, Funkibator.
Nationell spridning av normbrytande material till barn med rörelsenedsättning. Det vill ideella föreningen Funikbator i Växjö uppnå med sitt projekt Barnens väntrum.
Funkibator har en tydlig och bred definition av sin uppgift. De ska förbättra livsvillkoren för människor med funktionsnedsättning. Ett av arbetsområdena handlar om att alla människor ska vara representerade i exempelvis litteraturen och i användningen av spel och leksaker.
– Ta exempelvis barn som har en rörelsenedsättning och är på en leksaksavdelning för att köpa en docka. De som sitter i rullstol vill ofta ha en docka som också sitter i rullstol för att kunna identifiera sig, för att kunna leka sin vardag, men det finns inte, säger Anna Lorfalk på Funkibator.
Verksamheten har ett bokförlag genom vilket en del av produktionerna görs. Annat material som brädspel, leksaker och till och med kakformar köps in när det finns möjlighet.
Taktil stimulans
En sak är att ta fram produkterna. Sen handlar det om att sprida materialet.
– Vi har lärt oss vilka riktlinjer och lagar som gäller inom olika vårdinrättningar för barn, och vad som är efterfrågat och gör skillnad för barnen. Bland annat vet vi att väntrums-teve kan behöva kompletteras med taktil stimulans på olika sätt.
Idén om att nå ut via barns väntrum växte sig allt starkare. Funkibator kontaktade olika föreningar som Sveriges Lekterapeuter, Barnsköterskeföreningen, Sjukhuslärarföreningen med flera. Ett visst intresse fanns men det gick trögt.
Regionerna var nyckeln
Det var när Funkibator skickade sin projektbeskrivning om Barnens väntrum till alla Sveriges 21 regioner, som sedan distribuerade informationen vidare till berörda vårdinstanser, som det började hända. Mejlsvar rasslade in från terapeuter, specialpedagoger, kuratorer, verksamhetschefer med flera runtom i landet.
– Några tackade jublande ja på direkten medan andra ville boka video- och samtalsmöten för att få veta mer. Vi var i gång! Sen sattes bollen i rullning när korttidsboenden och andra instanser också hörde av sig.
En källa till kunskap har varit så kallade Vooglers, unga vårdutvecklare, vars uppgift är att säkerställa att barns och ungas röster blir hörda, för att hjälpa vårdverksamheterna att utvecklas.
– Vooglers vill ha mer färg på väggarna och material som är anpassat för barn både i väntrum och besöksrum. De vill ha det mer hemlikt och hemtrevligt. Barnen själva vill hellre ha något att plocka med och hålla i än konstverk från kommunen.
Når hela landet
Medel från bland annat Bidragsstiftelsen har gjort det möjligt att genomföra Barnens väntrum på hittills 120 vårdinrättningar inom barn- och ungdomspsykiatrin, barn- och ungdomshabiliteringen, vuxenhabiliteringen, syn- och hörselcentraler, korttidsboenden, lekterapier och sjukhusskolor i hela landet.
Det rör sig om närmare bestämt 2 894 böcker, 368 kortspel, sex brädspel, 339 pysselböcker, 214 målarböcker, 2 568 ballonger, 1 445 vykort, 600 affischer, 600 kalendrar, 330 pärlplattor och lika många kakstämplar, 195 sandformar, 148 bakformar, tre leksaksrullstolar och fyra legoledarhundar med synnedsatta legogubbar.
– Det var så skönt att vi till slut prickade rätt med vår idé — och att den gick att genomföra. Men det är bara början. Efterfrågan är stor, säger Anna Lorfalk.