
Finansiering från Bidragsstiftelsen ger teater Unga Klara ekonomiska förutsättningar att genomföra en fullskalig produktion i samarbete med debutanten Maya Hultman.
Bilden: Maya Hultman, dramatiker, Sara Fors, producent Unga Klara, och Alexandra Trogada, producentpraktikant, Kulturverkstan.
Produktionen ligger i linje med teaterns konstnärliga värderingar och stärker samtidigt dess inkluderingsarbete. Dels genom att gestalta en berättelse med relevans för frågor om rörelsenedsättning, dels genom samarbete med ett nytt konstnärslöfte som har egen erfarenhet av att leva med rörelsenedsättning och personlig assistans i vardagen.
Maya hade skrivit i många andra former tidigare. Till exempel krönikor. Nu fick hon en idé till ett manus. Mayas personliga assistent som kombinerade sitt arbete med en professionell skådespelarkarriär såg hennes arbete med manuset och sa att det nog kunde bli en pjäs.
– Jag älskar utmaningar så jag började skriva om berättelsen. Vi bollade idéer tillsammans och manuset fick en allt bättre form. Jag blev ivrig och frågade henne var hon trodde jag skulle kunna få in den på för teater, säger Maya Hultman.
Tydlig kvalitet
Svaret Maya fick gjorde att projektet tog en vändning.
– Du ska inte tänka så, sa hon. Du ska istället tänka var du vill att den ska spelas. Så jag kontaktade Unga Klara för att sälja in mitt manus där.
Unga Klaras konstnärliga ledare Gustav Deinoff var den som tog emot Mayas manus.
– Berättelsen hade tydliga kvaliteter som vi gillade. Vår dramaturg Erik Uddenberg stöttade Maya i utvecklingen av manuset och därefter var vi överens om att vi ville göra en produktion av det, säger Gustav Deinoff.
Manuset framfördes i två läsningar som det kallas när skådespelare läser upp replikerna inför publik.
Ekonomi en förutsättning
Det vara bara ett krux. Villkoret för projektet var finansieringen. Teater Unga Klara finansieras huvudsakligen av Kulturdepartementet och av biljettintäkter.
– Det finns inte utrymme i vår budget för stora projekt som tillkommer efter att planering och budget är låst. I de fall vi gör sådant utan extra finansiering så behöver vi lägga oss på en lägre ambitionsnivå än vi skulle vilja, säger Sara Fors, producent på Unga Klara.
– Jag hade hört talas om Bidragsstiftelsen tidigare och tänkte att det var värt ett försök att ansöka om bidrag där, säger Maya Hultman.
Under tiden som gick tog projektet ännu en positiv vändning. Unga Klara fick under processens gång reda på att även de kunde ansöka om medel från Bidragsstiftelsen.
”Vad vill ni göra?”
– Istället för att skrapa ihop potter från olika håll för att se vad som gick att få, kunde vi utforma en ansökan utifrån vad vi ville åstadkomma, säger Sara Fors.
Nu kom ansökan inte längre från Maya som enskild person utan från Unga Klara som organisation.
Ansökan om bidrag till produktionen beviljades. Det satte saken i ett helt nytt ljus och möjliggjorde en fullskalig, konstnärlig produktion av Mayas pjäs. Förberedelserna pågår för fullt. Uppsättningen har premiär i november 2025.
– Projektet ger oss som teater möjlighet att lära oss mer om inkludering. Vi vill att all publik ska tycka att det vi gör är relevant och att de ska känna sig representerade, både på scenen och i de berättelser vi spelar, säger Gustav Deinoff som också har rollen som Mayas konstnärliga mentor.
Viljan betyder mest
– Det är lätt att fylla tankarna med oro för det strukturella. Tänk om något inte funkar, tänk om jag inte kan vara närvarande hela tiden, om saker händer. Nu kan jag tänka på det konstnärliga i första hand. Allt annat går att lösa. Den inställningen gör att det går, säger Maya Hultman som nu får pröva på konstnärligt ledarskap på riktigt.
– Jag kan inte jobba med vilken teater som helst, men jag kan uppenbarligen jobba med Unga Klara. För att både de och jag vill det här.