Mohammad Umair, Åmotfors

Fyrhjuling tar fåglarna närmare

Muhammad Umair kom från Pakistan till Sverige och Åmotfors vid norska gränsen i augusti 2017. Där bor han nu i ett hus tillsammans med sin fru och tre barn medan han pluggar.

Målet är att bli rektor

– När jag kom till Sverige började jag direkt på SFI. Nu är jag klar med vuxenutbildningen och har sökt in på universitetet. Jag är ekonom i grunden med en utbildning från mitt hemland. Men nu har jag bestämt mig för att vidareutbilda mig till att bli lärare och därefter studera vidare för att bli rektor eller så kanske jag läser psykologi med inriktning på att bli barnpsykolog.

I rullstol sedan 2013

Muhammad sitter i rullstol sedan en mc-olycka år 2013. Han stod still vid ett rödljus när han blev påkörd av en bil som kom bakifrån i hög hastighet. Han kan gå kortare sträckor hemma med rullator men kan inte ta sig hemifrån för att till exempel gå och handla på egen hand.

Längtan efter bil

De första två åren i Sverige stannade han därför mest hemma medan hans fru jobbade och försörjde familjen. Det var knapert att leva på en lön. Familjen önskade sig en bil för att kunna öka sin frihet, men det var sällan det blev pengar över som gick att lägga undan. Det blev ingen bil och Muhammad hade svårt att komma hemifrån.

Men så skickade han in en ansökan till Bidragsstiftelsen för att få bidrag till en fyrhjuling. Bidraget beviljades och äntligen kunde han skaffa sig ett fordon som gjorde det möjligt att ta sig runt på egen hand.

Har återfått friheten

– Fyrhjulingen innebär frihet för mig. Jag kan ta mig hemifrån och åka och handla, eller till skolan. Jag kan också ta mig ut i skogen, vilket är bland det bästa jag vet. Jag älskar att vara i skogen, känna dofterna och lyssna på alla ljuden från träd, bäckar och fåglar. Det är frihet! Jag är otroligt tacksam gentemot Bidragsstiftelsen för detta. Det har betytt enormt mycket för mig och för min familj. Jag har återfått min frihet, avslutar Muhammad.

Vad vill du göra?

Bidragsstiftelsen beviljar varje år bidrag till personer med nedsatt rörelseförmåga. Du kan få bidrag till exempelvis en utbildning, en resa, en dator, ett idrottsredskap, ett hjälpmedel eller något annat som underlättar ditt liv eller tar dig närmare dina mål.