Kattis Eriksson, Örebro

Omkörning ledde vägen till ett friare liv

För Kattis Eriksson kom livet tillbaka med en elrullstol. En omkörning och ett Facebook-forum var avgörande för att få den. Nu kan hon promenera med familjen med självständigheten i behåll.

Kattis Eriksson flyttade till Vintrosa en mil utanför hemstaden Örebro med man, barn och tre katter. Hon hade fått diagnosen myalgisk encefalomyelit, ME, vilket enkelt förklarat betyder att kroppens energiproduktion rubbas. Livet tog en ny vändning.

– Jag kan gå men inte ta en promenad. Energin dalar snabbt, säger Kattis. 

Olika län i Sverige har olika förutsättningar för att hantera situationen. 

– Arbetsterapeuterna gav mig en vanlig rullstol men då behövs ju min man också. Helst vill jag slippa vara en belastning för någon annan.

På en av promenaderna med den vanliga rullstolen var det pötsligt något som rusade förbi. Det visade sig vara en kvinna i en elrullstol. Kattis upptäckte nya möjligheter.

– En sån vore ju perfekt. Lättare att hantera än en tung permobil som också kräver mycket energi för att styra. Men Örebro län har inga elrullstolar än så länge.

En av trådarna på ett forum på Facebook för ME-sjuka hade en diskussion om ekonomi. Hur klara den när hjälpmedel är så dyra? Det tipsades om att söka stiftelsemedel. Sagt och gjort.

– Jag googlade mig fram till en katalog över stiftelser och fann Bidragsstiftelsen. Det var för rörelsehinder vilket passade mig.

Nu har äntligen Kattis ansökan om en elrullstol blivit beviljad. Det blev en Eloflex med friluftsegenskaper. Det går att ta sig fram på grusvägar året runt och den kan lätt stuvas in i en baklucka.

– Jag har fått livet tillbaka. Vi trivs så bra här på landet och det är dröm för mig att vi kan gå ut tillsammans i naturen nu när jag klarar mig för egen maskin.

Eloflexen laddas över natten och har en räckvidd på tre mil.

Vad vill du göra?

Bidragsstiftelsen beviljar varje år bidrag till personer med nedsatt rörelseförmåga. Du kan få bidrag till exempelvis en utbildning, en resa, en dator, ett idrottsredskap, ett hjälpmedel eller något annat som underlättar ditt liv eller tar dig närmare dina mål.