Maher Hi, Huddinge

Eget körkort rundar nya färdtjänstregler

Maher Hi och hans familj fick svårare att ta sig fram när färdtjänstreglerna ändrades. Idén om eget körkort kändes avlägsen med tanke på den höga kostnaden för personer med nedsatt rörelseförmåga. Kontakten med Bidragsstiftelsen ändrade situationen.

Maher Hi har universitetsexamen i fysik, kemi och matematik och har tidigare arbetat som lärare.

Nu ingår Maher i ett program från Arbetsförmedlingen som kallas förstärkt arbetsträning och som syftar till att hjälpa personer med nedsatt rörelseförmåga ut i arbetslivet igen. Han jobbar också på företaget TP Consulting med ett turismprojekt.

– Jag drabbades av polio när jag var ett år gammal, så rörlighet har alltid varit ett problem för mig. Men jag gillar att utforska nya platser. Gärna camping i naturen tillsammans med min familj, säger Maher som lever med fru och tre barn i Huddinge utanför Stockholm.

Nya färdtjänstregler gjorde resandet svårare. Det medförde att Maher inte alltid utnyttjade alla de resor han hade rätt till.

– När de började begränsa resorna reste jag mindre fast jag egentligen vill resa. Det bästa jag vet är att resa iväg med hela familjen. Att ha kul på vägen tillsammans är en del av själva resan, om man reser iväg på sommarsemester eller för att åka skidor.

– Det är också fantastiskt att kunna stanna på en plats som man kanske inte hade planerat att besöka men som man råkar upptäcka på vägen. Men det kan man inte göra när man reser med färdtjänst.

Tanken på att äga en egen bil började mogna.

– Det kändes som den bästa lösningen för ökad frihet. Men en bil kräver körkort vilket kostar mycket pengar på de få körskolor som finns att välja på för mig.

Maher började leta efter lösningar och hittade Bidragsstiftelsen.

– Där fick jag det ekonomiska stöd till körkort som krävdes för att klara det.

Maher Hi har körkortstillstånd och börjar snart ta körlektioner.


Vad vill du göra?

Bidragsstiftelsen beviljar varje år bidrag till personer med nedsatt rörelseförmåga. Du kan få bidrag till exempelvis en utbildning, en resa, en dator, ett idrottsredskap, ett hjälpmedel eller något annat som underlättar ditt liv eller tar dig närmare dina mål.