fbpx
Maher Hi

”Körkort och en egen bil gör att jag kan stanna där jag vill!”

Maher Hi är 43 år gammal och bor i Huddinge. Han är gift och har tre barn. Tidigare har han arbetat som lärare efter avlagd universitetsexamen i fysik, kemi och matematik. Att resa är ett av hans största intressen. Men det är inte alltid det lättaste när man har nedsatt rörelseförmåga. Därför planerar Maher att ta körkort och att skaffa sig en egen bil.

Nu ingår Maher i ett program från Arbetsförmedlingen som kallas Förstärkt Arbetsträning och som syftar till att hjälpa personer med nedsatt rörelseförmåga ut i arbetslivet igen. Han jobbar också på företaget TP Consulting, just nu med ett turismprojekt.

-Jag drabbades av polio när jag var ett år gammal, så rörlighet har alltid varit ett problem för mig. Men jag gillar att utforska nya platser, gärna camping i naturen, särskilt tillsammans med mina barn och min fru.

Nya regler försvårar resandet
Men nya färdtjänstregler har gjort resandet svårare. Det har medfört att Maher inte alltid utnyttjar alla de resor han har rätt till.

-När de började begränsa resorna reste jag mindre, fastän jag egentligen vill resa. Det bästa jag vet är att resa iväg med hela familjen. Att ha kul på vägen tillsammans är en del av själva resan, om man reser iväg på sommarsemester eller för att åka skidor.
-Det är också fantastiskt att kunna stanna på en plats som man kanske inte hade planerat att besöka men som man råkar upptäcka på vägen. Men det kan man inte göra när man reser med färdtjänst.

Drömmen: körkort och en egen bil
Det ledde till tanken på att äga en egen bil. Det kändes som den bästa lösningen för ökad frihet.
Men en bil kräver körkort, och det är något som kostar mycket pengar för personer med funktionsnedsättning.

-Det finns bara två trafikskolor för personer med nedsatt rörelseförmåga i Stockholm och det kostar jättemycket pengar. Så jag började leta efter en annan lösning och hittade Bidragsstiftelsen som gav mig bidrag till körkort. Det är fantastiskt att de finns och bryr sig! Jag har körkortstillstånd och börjar ta körlektioner snart. Det ser jag fram emot!


Vill du också söka bidrag?

Bidragsstiftelsen delar ut bidrag till personer med nedsatt rörelseförmåga. Du kan få bidrag för en utbildning, en resa, ett hjälpmedel eller något annat som förenklar eller förbättrar ditt liv.