Fredrik Johansson, Stockholm

Rullstolsrugby en blandning av taktik och tuffa tag

Fredrik Johnsson är en 26-årig språkvetare som bor i Stockholm Han jobbar på en teknisk kundtjänst där han hjälper folk att få ordning på datorer och mobiler. Fredrik har en medfödd funktionsnedsättning som förkortas AMC. Den gör att han sitter i rullstol, men den hindrar honom inte från att utöva sin passion: rullstolsrugby.

-Just nu under pandemin ligger rugbyträningen på is, berättar Fredrik. Men planeringen pågår för fullt och så snart det går kommer vi att sätta igång igen. Det ser jag fram emot!
Intresset för rullstolsrugby väcktes i gymnasiet under en prova på-träning i Solnahallen.

-Stefan Jansson från landslaget var där och höll i träningen. Han är en superkändis i de här sammanhangen så det var jättekul att få träffa honom och testa på sporten. Det räckte med den gången, sen var jag fast, berättar Fredrik.

Tuffare än basketen
Rullstolsrugby utvecklades som ett alternativ till rullstolsbasketen. Det är en hårdare, intensivare och mer fysisk sport, men det handlar också mycket om taktisk finess.

-Det är en kontaktsport och det kan vara riktigt tufft. Det är hårda tacklingar och folk flyger och far, men rullstolarna är byggda för att tåla det.
-Men som spelare har vi inte mer skydd än handskar och armbågsskydd, säger Fredrik.

Spelar i landslaget
Fredrik bodde på Gotland när han upptäckte rullstolsrugbyn, men han reste över för att vara med på turneringarna. Han flyttade till fastlandet och började spela och träna mer regelbundet. Efter tre år började han träna med landslaget.

Det gör han fortfarande, men hemmaklubben heter Norrbacka IF och tränar, under normala omständigheter, en gång i veckan i Solnahallen.

-Under normala förhållanden pågår också rugbyligan med matcher fyra gånger om året. Sedan har vi andra matcher cirka en gång i månaden. Vi bjuder in lag från Danmark och Norge och kör vänskapsmatcher.

Målet: Paralympics
-Men vi är för få som spelar! Jag vill få fler att bli intresserade och börja spela! Därför är det så bra att Bidragsstiftelsen finns, så att man kan få bidrag till en riktigt rugbyrullstol. De custom-byggs för att passa varje spelare exakt och blir därför ganska dyra, berättar Fredrik.
-Men vi vill ju få in fler som spelar och som fortsätter upp till en högre nivå, och där kan Bidragsstiftelsen vara med och göra skillnad genom att göra en satsning möjlig för fler.

Ambitioner saknas inte, och målen är högt satta:
-För egen del vill jag fortsätta spela i landslaget och prestera bra i EM och VM.

Men den stora drömmen är såklart Paralympics. Det är målet, avslutar Fredrik.

Vad vill du göra?

Bidragsstiftelsen beviljar varje år bidrag till personer med nedsatt rörelseförmåga. Du kan få bidrag till exempelvis en utbildning, en resa, en dator, ett idrottsredskap, ett hjälpmedel eller något annat som underlättar ditt liv eller tar dig närmare dina mål.