Tomas Ferm, Uddevalla

”Tack för att ni hjälper mig hålla igång”

Tomas Ferm är en 75-årig båtentusiast boende på västkusten. Han har haft problem med ryggen i många år och har även opererats för det. Men rörligheten i ryggen och benen har trots det blivit allt sämre.

- Numera har jag svårt att gå för egen maskin, berättar Tomas.

- Jag har en bil som är anpassad för att köras bara med händerna, med handreglage till allt. Det funkar bra. Tidigare cyklade jag gärna för att hålla igång benen. Men med åldern har balansen blivit sämre, och att cykla på vanlig cykel kändes riskfyllt. Därför ansökte jag om bidrag till en trehjulig elcykel, vilket jag fick.

- Den har ökat min rörlighet högst väsentligt och den hjälper mig verkligen att hålla igång, säger Tomas.

- Nu kan jag ge mig ner till båten och ut på bryggan utan problem.

Båtliv är något som ligger Tomas varmt om hjärtat.

- Förr seglade jag, men sedan många år är det motorbåt som gäller. Jag har den för att komma ut och fiska. Båtlivet är det sista jag vill ge upp, jag vill komma ut på sjön, berättar Tomas.

- Jag har en liten jolle som jag har ”handikappanpassat” efter mina behov. Jag kan sköta allt utan att behöva röra mig ur fläcken.

Tomas är ofta ute och fiskar, vilket också var anledningen till hans andra bidragsansökan: en liten rollator för inomhusbruk.

Frugan ville inte släppa in mig med min andra rollator när jag kom från sjön, eftersom hon tyckte att den luktade fisk. Så jag blev ju tvungen att skaffa mig en rollator som bara får användas inne. Så det är tur på flera sätt att Bidragsstiftelsen finns. Jag är väldigt tacksam över att de hjälper en att hålla igång.


Vad vill du göra?

Bidragsstiftelsen beviljar varje år bidrag till personer med nedsatt rörelseförmåga. Du kan få bidrag till exempelvis en utbildning, en resa, en dator, ett idrottsredskap, ett hjälpmedel eller något annat som underlättar ditt liv eller tar dig närmare dina mål.